Picie wody to niejedyny sposób na uzupełnienie płynów. Jak podaje amerykański Institute of Medicine, aż 20% dziennej dawki wody spożywamy razem z jedzeniem.
„Pomarańcze czy morele są bogate w wodę, a przy okazji hamują wydzielanie soków żołądkowych – zapewnia Paweł Graczyk, prowadzący badania dotyczące niedoboru wody w ludzkim organizmie w wysokich temperaturach. – Owoce te nie spowodują więc kolki i innych dolegliwości żołądkowych”.
Warzywa i owoce zapewnią Ci niezbędną dawkę płynów, a także ważne dla zdrowia i kondycji substancje odżywcze. To świetny dodatek do butelki wody, odżywczy zastrzyk dla organizmu i smakowity kąsek. Jeśli nie masz ochoty jeść samych warzyw z wodą, spróbuj naszych przepisów na lekkie koktajle owocowe i warzywne.
Woda z elektrolitami
Melon, brzoskwinia, truskawka
Te owoce to nie tylko źródło wody, ale i potasu – elektrolitu, który wydalamy, kiedy się pocimy. Potas i sód są odpowiedzialne za gospodarkę wodno-elektrolitową, pomagają regulować rytm pracy serca i krążenie. Kubek wypełniony kawałkami melona, brzoskwini czy truskawkami pokryje 5-10% procent dziennego zapotrzebowania na wodę.
Prosty przepis: Połącz w mikserze świeże brzoskwinie, melona, nektar brzoskwiniowy, sok z limonki i odrobinę soli morskiej.
Woda i witamina C
Arbuz, kiwi, cytrusy
Witamina C przeciwdziała szkodliwemu wpływowi, jaki promienie UV i zanieczyszczenia wywierają na ludzką skórę. „Kiwi i pomarańcze zwiększą nasze możliwości treningowe – radzi Graczyk. – Podczas wysiłku w organizmie powstają wolne rodniki, które mogą niekorzystnie wpływać na mięśnie. Owoce skutecznie nas przed nimi ochronią”.
Badania opisane w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” dowiodły, że arbuz i kiwi zachowują swoje właściwości odżywcze aż do 6 dni po przekrojeniu! Możesz więc spokojnie przygotować z nich sałatkę na cały tydzień, pod warunkiem że będzie przechowywana w lodówce.
Prosty przepis: Podsmaż tofu, kapustę pekińską i szalotkę, dodaj cząsteczki grejpfruta. Wymieszaj kiwi z kiełkami, awokado, pistacjami i cebulą, a następnie dodaj arbuza z fetą i miętą.