Piętrzą Ci się graty i naczynia w kuchni
Czujesz, że dżinsy zrobiły się ciasne jak sukienka na pupie Kim Kardashian? Rzuć okiem na blaty w Twojej kuchni. Badanie przeprowadzone przez Food and Brand Lab Cornell University wykazało, że ludzie przebywający w kuchni, w której zlew zapełniony jest brudnymi naczyniami, dwukrotnie częściej sięgali po ciastka ze stojącej na wierzchu miski niż ci, których kuchnie lśniły czystością.
Inne badanie wykonane przez Cornell University udowodniło, że ci, którzy zostawiali przekąski na blacie, byli o prawie 12 kg ciężsi niż ci, którzy przechowywali je schowane w szafkach albo w ogóle nie mieli ich w domu. Według psychologów bałagan w kuchni może prowadzić do uczucia, że brak Ci kontroli, co z kolei może sprawić, iż zaczniesz bezmyślnie podjadać to, co masz pod ręką.
Rozwiązanie: Przechowuj przekąski poza zasięgiem wzroku (i umysłu). Według badań opublikowanych w magazynie „Appetite” kobiety, które musiały przejść dwa metry, aby zjeść coś słodkiego zjadały mniej więcej połowę tego, co te, które miały słodycze pod ręką.
Zamiast niezdrowych przysmaków zostaw na wierzchu zdrowsze przekąski, jak owoce i orzechy. Uczestnicy badania przeprowadzonego przez Cornell University, którzy trzymali na wierzchu miskę owoców, ważyli średnio o 6 kg mniej niż ci, którzy mieli tuczące przekąski pod ręką.
Zobacz też: Odchudzanie: małe zmiany, wielkie efekty
Wierzysz „zdrowym” etykietom
Magia napisów na opakowaniu może zwiększyć ilość pochłanianego jedzenia. Uczestnicy badania przeprowadzonego przez Pennsylvania State University zjadali więcej kalorycznej „mieszanki studenckiej”, czyli orzechów i rodzynek, na etykiecie której znajdowało się słowo „fitness” i zdjęcie butów do biegania, niż tej w zwykłym opakowaniu.