Kiedy Eliud Kipchoge dokonał tego, co wielu uważało za niemożliwe i złamał dwie godziny na dystansie maratonu, uwaga wszystkich skupiła się na jego butach z karbonowymi wkładkami. Ale bez odpowiedniego paliwa mógł równie dobrze zostać w kapciach w hotelu. Technologia wyraźnie wpłynęła na odzież i obuwie sportowe w ostatnich latach, lecz nastąpił też duży postęp w żywieniu sportowców i wzrosło zrozumienie jego znaczenia dla dobrych wyników.
Niezależnie od tego, czy chcesz pobiec maraton poniżej dwóch godzin, czy zrobić coś mniej spektakularnego, jedzenie może dodać Ci mocy albo zrujnować bieg, zwłaszcza gdy pokonujesz dłuższe dystanse. Ale choć większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z roli, jaką odżywianie odgrywa dla dostarczania energii przed biegiem i regeneracji po nim, nie zawsze jesteśmy świadomi, jak ważne jest to, co jemy i pijemy podczas biegu.
Podejmowanie właściwych decyzji żywieniowych, nie tylko w czasie treningów, ale też podczas długich i/lub ciężkich zawodów, nie tylko pomoże Ci dzień po dniu wydajnie biegać i robić systematyczne postępy. Pozwoli także utrzymać motywację i gotowość do zwiększania obciążeń. Badania wykazały, że odpowiedni timing w odżywianiu ma również kluczowe znaczenie dla utrzymania równowagi hormonalnej, zdrowia kości i sprawności układu odpornościowego. Wniosek? Dobrze nakarmiony biegacz to zdrowy i szczęśliwy biegacz.
Ile węglowodanów potrzebujesz podczas biegania?
Najpierw przypomnienie, w jaki sposób organizm pozyskuje energię: jej kluczowym źródłem są węglowodany, które rozkładane są na glukozę (ulubioną walutę organizmu) wykorzystywaną następnie do zasilania mięśni.
Węglowodany są przechowywane jako glikogen w wątrobie i mięśniach. Glikogen w mięśniach jest najłatwiej dostępnym źródłem energii do biegania, bo uwalnia się najszybciej. Jednak ten magazyn ma ograniczoną pojemność. Jeśli mięśnie są niewystarczająco zasilane, prowadzi to do zmęczenia, mniejszej wydolności i potencjalnie naraża Cię na większe ryzyko kontuzji.