Jagody acai, zwane superjagodami pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Są bogate w składniki odżywcze - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok. Posiłki z ich dodatkiem posiadają piękną, nasyconą fioletową barwę.
Acai bowl według Ani Starmach – jagodowa pełna micha
Składniki:
-
2 łyżeczki jagód acai Purella Superfood
-
2 zamrożone banany
-
6 łyżeczek mrożonych malin i jagód
-
1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
-
2 łyżki musu kokosowego
-
200 ml dowolnego mleka
-
1 kiwi
-
2 łyżki migdałów bez skórki
-
2 łyżki chia Purella Superfood, jagód goji Purella Superfood, morwy suszonej Purella Superfood, i kruszonego kakao Purella Superfood
-
10 świeżych truskawek
Przygotowanie:
-
W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
-
Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
-
Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
-
Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli z mojego przepisu na opakowaniu Surowego Kakao
PS