Czy piwo bezalkoholowe może być jak izotonik? 100 ml piwa bezalkoholowego zawiera około 6 gramów węglowodanów, czyli tyle, ile napój izotoniczny. Co ciekawe, ma 15 razy więcej magnezu i dwa razy więcej potasu. Zawiera witaminy z grupy B, w tym B6 i B12, oraz sód, choć w tym przypadku w mniejszej ilości niż napój izotoniczny. Piwo jest także źródłem przeciwutleniaczy, co przyspiesza regenerację mięśni.
"Lżejsze i orzeźwiające piwa bezalkoholowe doskonale wpisują się w wiosenną oraz letnią aurę. Mniej kaloryczne od tradycyjnych stały się atrakcyjne m.in. dla coraz większej rzeszy osób aktywnych fizycznie. Takie piwo gasi pragnienie i nie wpływa negatywnie na efektywność treningu" – zapewnia Marek Skrętny, dyrektor marketingu i rozwoju Browaru Amber.
Polacy coraz chętniej sięgają po piwa bezalkoholowe. Nowy trend dostrzegają piwowarzy. Tegoroczny sezon piwny Browar Amber rozpoczyna premierą Bezalkoholowego IPA o orzeźwiającym, bogatym, chmielowym aromacie. Wypełniony pięcioma odmianami amerykańskich i polskich chmieli trunek ma wyraźną goryczkę oraz owocowy, cytrusowo-żywiczny zapach. Bezalkoholowe IPA można znaleźć w sklepach specjalistycznych.
Jak podaje Nielsen, w 2019 roku wolumen piw z zawartością alkoholu spadł o 1,9 proc. Od kilku lat spada też średnia zawartość alkoholu w piwie, w ubiegłym roku o 1,6 proc. Bezalkoholowe stanowią już 5 proc. rynku i wciąż zwiększają swój udział.
Zobacz także: Piwo bezalkoholowe - gorzki izotonik dla biegaczy?
RW