[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Body Chief wprowadza ekologiczne pudełka na swoje zestawy

Body Chief, jako lider cateringu dietetycznego w Polsce, świadomy wpływu prowadzonego biznesu na środowisko naturalne, podejmuje wyzwanie walki o ograniczenie negatywnych skutków działalności branży cateringu dietetycznego.

Body Chief wprowadzą ekologiczne pudełka dla swoich zestawów

8 października do wszystkich klientów Body Chief trafiły pierwsze ekologiczne, certyfikowane pudełka. Plastikowy pojemnik, najczęściej wykorzystywany do zabezpieczenia dostarczanych posiłków, został zastąpiony pudełkiem wykonanym z naturalnego, biodegradowalnego materiału - celulozy. Wprowadzenie tego pudełka oznacza jednostkowe ograniczenie zużycia plastiku aż o 90%. Jedyny element wykonany z tworzywa sztucznego to wewnętrzna folia zabezpieczająca pudełko, gwarantująca jakość i bezpieczeństwo zapakowanego produktu.

Zmiana opakowań jest jednym z etapów realizowanej strategii ograniczenia wykorzystywania plastiku przez Body Chief, której celem jest maksymalnie ograniczenie wprowadzania do obrotu tworzyw sztucznych.

REKLAMA

Początki Body Chief  w nurcie low waste:

  • rezygnacja ze słomek plastikowych na rzecz papierowych,

  • zamiana plastikowych sztućców na ekologiczne, wykonanych ze skrobi kukurydzianej, które są w 100% biodegradowalne i kompostowalne,

  • wymiana torby, której proces produkcji jest bardziej przyjazny środowisku.

Body Chief jest świadomy, jak wielki i pozytywny wpływ na  środowisko wywrze ta zmiana przy obecnej skali działalności. Firma rocznie sprzedaje ok. 1 mln zestawów cateringowych - każdego dnia przygotowuje i dostarcza zdrowe oraz zbilansowane posiłki do klientów w całej Polsce (w ponad 800 miastach i miejscowościach) i za granicą (w ramach franczyzy m.in. w  Berlinie i Londynie) 

Marcin Mazurek, Prezes Zarządu Body Chief tłumaczy, dlaczego pudełka wymieniane są  stopniowo: "Aby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie przyjazne środowisku, spotkaliśmy się z liderami zmian w branży opakowań i wspólnie opracowaliśmy modele dostosowane do potrzeb cateringu dietetycznego. Po wyborze optymalnego rozwiązania, przystąpiliśmy do etapu szkoleń naszego zespołu, opracowania i wdrażania standardów produkcyjnych, aby zagwarantować  jak najwyższą jakość naszych produktów".

BC

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij