8 października do wszystkich klientów Body Chief trafiły pierwsze ekologiczne, certyfikowane pudełka. Plastikowy pojemnik, najczęściej wykorzystywany do zabezpieczenia dostarczanych posiłków, został zastąpiony pudełkiem wykonanym z naturalnego, biodegradowalnego materiału - celulozy. Wprowadzenie tego pudełka oznacza jednostkowe ograniczenie zużycia plastiku aż o 90%. Jedyny element wykonany z tworzywa sztucznego to wewnętrzna folia zabezpieczająca pudełko, gwarantująca jakość i bezpieczeństwo zapakowanego produktu.
Zmiana opakowań jest jednym z etapów realizowanej strategii ograniczenia wykorzystywania plastiku przez Body Chief, której celem jest maksymalnie ograniczenie wprowadzania do obrotu tworzyw sztucznych.
Początki Body Chief w nurcie low waste:
-
rezygnacja ze słomek plastikowych na rzecz papierowych,
-
zamiana plastikowych sztućców na ekologiczne, wykonanych ze skrobi kukurydzianej, które są w 100% biodegradowalne i kompostowalne,
-
wymiana torby, której proces produkcji jest bardziej przyjazny środowisku.
Body Chief jest świadomy, jak wielki i pozytywny wpływ na środowisko wywrze ta zmiana przy obecnej skali działalności. Firma rocznie sprzedaje ok. 1 mln zestawów cateringowych - każdego dnia przygotowuje i dostarcza zdrowe oraz zbilansowane posiłki do klientów w całej Polsce (w ponad 800 miastach i miejscowościach) i za granicą (w ramach franczyzy m.in. w Berlinie i Londynie)
Marcin Mazurek, Prezes Zarządu Body Chief tłumaczy, dlaczego pudełka wymieniane są stopniowo: "Aby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie przyjazne środowisku, spotkaliśmy się z liderami zmian w branży opakowań i wspólnie opracowaliśmy modele dostosowane do potrzeb cateringu dietetycznego. Po wyborze optymalnego rozwiązania, przystąpiliśmy do etapu szkoleń naszego zespołu, opracowania i wdrażania standardów produkcyjnych, aby zagwarantować jak najwyższą jakość naszych produktów".
BC