Makarony Polskie SA to jeden z największych i najdynamiczniej rozwijających się producentów makaronu w Polsce. To firma z bogatymi tradycjami i długoletnim doświadczeniem posiadająca zakłady produkcyjne w Rzeszowie i Częstochowie.
Linie produkcyjne Spółki pracują w oparciu o nowoczesną technologię TAS - skrót oznacza termoaktywny system suszenia. Metoda ta pozwala uzyskać naprzemiennie wysokie temperatury suszenia i stabilizacji makaronu, co daje gwarancję bardzo dobrej jakości i czystości mikrobiologicznej produktu, a także umożliwia wydłużenie daty jego minimalnej trwałości.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, spółka Makarony Polskie oferuje szeroka gamę makaronów jajecznych i bezjajecznych, walcowanych i tłoczonych. Produkty wytwarzane są na bazie mąki durum, maki pszennej, mąki z pełnego przemiału, jak również ze zbóż alternatywnych (orkiszu żyta i gryki), produkowane w wielu różnorodnych formach, takich jak np. świderki, pióra, spaghetti, kolanka, nitki, muszelki czy wstążki. Na rynku makarony spółki sprzedawane są w dwóch głównych markach: Makarony Polskie i Sorenti.
Pszenica durum spełnia najwyższe standardy, ponieważ oferuje konsumentom większą zawartość białka, które - co warte jest podkreślenia - ma w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie fundamentalne znaczenie. Poza tym makaron zrobiony z pszenicy durum nie rozgotowuje się - właśnie za sprawą większej ilości białka.
W trosce o zdrowie konsumentów i ich sportowe osiągi specjaliści Grupy Makarony Polskie szykują technologiczny przełom. W niedalekiej przyszłości na rynek trafi produkt wysokobiałkowy, który będzie można porównać tylko z wysokooktanowym paliwem stosowanym w bolidach Formuły 1.
MP