[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Na pewno wiesz, jak ugotować makaron?

Makaron w menu Polaków obecny jest od zawsze. Króluje na stołach w postaci dań głównych, dodawany jest też do zup, a czasem nawet do deserów! Na słodko, na ostro, z sosem, z farszem… Pomysłów na dania z makaronem jest bez liku. Ale czy na pewno wiemy, jak gotować makaron?

Z pozoru gotowanie makaronu wydaje się proste: zagotować wodę, wrzucić do niej makaron, posolić, ugotować, odcedzić... Czy tak jest na pewno?

Czy wiesz, że…

REKLAMA

1. ...makaron zawsze powinien być gotowany w dużym garnku z odpowiednią ilością wody? Na każde 100 g potrzebny jest co najmniej 1 litr. Wszystko po to, by nie posklejał się podczas gotowania, równomiernie się ugotował, a także żeby łatwiej było go po prostu mieszać.

2. ...makaron należy gotować na półmiękko, czyli al dente? Ma on znacznie więcej zalet niż rozgotowana breja. Przede wszystkim, smakuje o niebo lepiej. Po drugie, dłużej się trawi, co nie tylko sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, ale też korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi.

3. ...wbrew powszechnej opinii, rzucanie makaronem o ścianę, by sprawdzić czy się klei, nie jest najlepszym sposobem na sprawdzenie jego stopnia ugotowania.

4. ...czasem makaron trzeba gotować nieco krócej? Dotyczy to sytuacji, w której planujemy połączyć go z gorącym sosem. Nieco twardy makaron spokojnie przejdzie w stan al dente już wspólnie z resztą składników.

 5.  ...nigdy nie należy zalewać makaronu sosem? To makaron dodajemy do sosu.

6. ...zimną wodą przelewa się tylko makaron, który planujemy wykorzystać do sałatki?

7. ...na całym świecie występuje aż 600 różnych kształtów makaronu? W Polsce popularnych jest kilkadziesiąt (np. Czanieckie Makarony, czyli jeden z najstarszych producentów tradycyjnych polskich makaronów, oferują aż 40 kształtów do wyboru). A po jakie makarony sięgamy najchętniej? "Najpopularniejszy kształt to od lat krajanka, zaraz po niej świderki, nitka walcowana i łazanka – mówi Joanna Karbowiak, prokurent w Czanieckie Makarony sp. z o.o. – Staramy się sprostać wymaganiom Klientów, dlatego na sklepowych półkach można znaleźć makaron Czaniecki w różnych odsłonach. Oprócz 5-jajecznych proponujemy też makarony 100% amber durum, pełnoziarniste oraz z błonnikiem owsianym – wszystkie w różnych kształtach".

MC

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij