Technologia narzuciła niezłe tempo.
Z zegarkami GPS biegamy ledwie od 20 lat, od dekady korzystamy ze Stravy, a zaledwie od kilku lat rekordy na ulicy i na bieżni bite są w butach z karbonowymi mostkami. W ciągu właściwie jednej generacji zamieniliśmy proste stopery i manualne sprawdzanie tętna na rzeczywiste pomiary pracy serca, wskazania VO2max czy nawet sugerowany czas regeneracji. Technologia śledząca nasz wysiłek na dobre zadomowiła się nie tylko na naszych nadgarstkach, ale może dostarczać informacji o pracy właściwie każdej kończyny.
W nadchodzącej dekadzie zalezie nam jeszcze mocniej za skórę, i to w sensie dosłownym. Kolejna generacja urządzeń do zarządzania treningiem, zawodami, regeneracją, odżywianiem, nawadnianiem, a nawet doborem butów będzie jeszcze bardziej precyzyjna i spersonalizowana. Przestaną mieć znaczenie ogólne zalecenia – ważne będzie to, co dotyczy tylko i wyłącznie Ciebie. Sprawdź, co Cię czeka.
Energetyczny plaster
Co działa na jednego biegacza, niekoniecznie sprawdzi się u innego. To jedyna zasada, która zawsze się sprawdza, i to niezależnie od tego, czy mówimy o treningu, butach czy o odżywianiu. I w tym ostatnim oznacza to dużo więcej niż tylko preferencje dotyczące smaku energetycznych żeli. Badania pokazują, że metabolizujemy węgle w różny sposób i to samo paliwo jedni spalają szybciej, a inni wolniej.
Różnice te są znaczące. Badania uniwersytetu we Frankfurcie nad Menem pokazały, że szybkość spalania może zależeć aż od sześciu różnych czynników. Mimo tego nadal korzystamy z generalnych zasad dotyczących tego, jak dużo, jak często i co jeść w czasie biegu. Ale w niedalekiej przyszłości będziemy mogli się przełączyć na indywidualny tryb uzupełniania energii.
System Polar’s FuelWise, stosowany w ich zegarkach, już wykorzystuje dane fizjologiczne do tego, by zaproponować Ci najlepszy sposób uzupełniania energii w czasie planowanego biegu. Te rekomendacje dopasowują się w czasie rzeczywistym do ewentualnych zmian, jakie mają miejsce podczas wysiłku, ale nadal jest to jedynie szacowanie.