Dzień przed
Zgromadź odpowiedni zapas glikogenu, utrzymaj właściwy poziom nawodnienia i unikaj wszelkich ryzykownych sytuacji, które mogą zniweczyć Twoje wielodniowe przygotowania.
Odpowiednie odżywianie przed i w czasie biegu pozwoli Ci zachować moc przez cały czas trwania zawodów. Jednak do walki z dystansem musisz przystąpić, będąc w perfekcyjnej dyspozycji. Zobacz, jak dobrze przygotować organizm do startu.
Dzień przed
Zgromadź odpowiedni zapas glikogenu, utrzymaj właściwy poziom nawodnienia i unikaj wszelkich ryzykownych sytuacji, które mogą zniweczyć Twoje wielodniowe przygotowania.
REKLAMA
REKLAMA
Jedz mądrze
Jedz małe posiłki dosyć często w ciągu całego dnia. Wybieraj dania niskotłuszczowe, bogate w węglowodany.
REKLAMA
Imprezuj na pół gwizdka
Huczna impreza w noc przed startem to miejsce pełne gastronomicznych pułapek. Przez problemy żołądkowe możesz przez całą noc nie zmrużyć oka.
REKLAMA
REKLAMA
Unikaj alkoholu
Nawet lekki kac to znak, że forma spadła Ci o około 10%. Alkohol jest moczopędny, i odwadnia organizm.
REKLAMA
Uważaj na gazy
Unikaj potraw powodujących wzdęcia – fasoli, innych warzyw strączkowych, brokułów, kalafiora, a także ostrych dań. Ten odrzut nie zwiększy tempa Twojego biegu.
REKLAMA
REKLAMA
Nie zapomnij o wodzie
Nalej wody do małej, podręcznej buteleczki lub bidonu. Jeśli będziesz mieć ją zawsze przy sobie, to nie pozwoli Ci ona zapomnieć o konieczności regularnego nawadniania organizmu.
REKLAMA
Dzień startu
Glikogen w mięśniach nagromadzony, gotowość do startu na poziomie maksymalnym. Jedyne, co musisz jeszcze zrobić, to odpowiednim śniadaniem podnieść poziom glikogenu wątrobowego, który przez noc mógł nieco opaść.
REKLAMA
REKLAMA
Jedz 2 godziny przed startem
Zjedz śniadanie o dużej zawartości węglowodanów. Unikaj smażonego.
REKLAMA
Pij, pij i jeszcze raz pij
Wypij 0,5 litra wody lub izotonika na 2 godziny przed zawodami i 125-250 ml tuż przed startem.
REKLAMA
REKLAMA
Przedstartowe dania
Przed zawodami spróbuj zjeść jeden z niżej wymienionych produktów wraz ze szklanką wody albo rozcieńczonym sokiem owocowym:
RW 05/2012
Komentarze