Dzień przed
Zgromadź odpowiedni zapas glikogenu, utrzymaj właściwy poziom nawodnienia i unikaj wszelkich ryzykownych sytuacji, które mogą zniweczyć Twoje wielodniowe przygotowania.
Odpowiednie odżywianie przed i w czasie biegu pozwoli Ci zachować moc przez cały czas trwania zawodów. Jednak do walki z dystansem musisz przystąpić, będąc w perfekcyjnej dyspozycji. Zobacz, jak dobrze przygotować organizm do startu.
Dzień przed
Zgromadź odpowiedni zapas glikogenu, utrzymaj właściwy poziom nawodnienia i unikaj wszelkich ryzykownych sytuacji, które mogą zniweczyć Twoje wielodniowe przygotowania.
Jedz mądrze
Jedz małe posiłki dosyć często w ciągu całego dnia. Wybieraj dania niskotłuszczowe, bogate w węglowodany.
Imprezuj na pół gwizdka
Huczna impreza w noc przed startem to miejsce pełne gastronomicznych pułapek. Przez problemy żołądkowe możesz przez całą noc nie zmrużyć oka.
Unikaj alkoholu
Nawet lekki kac to znak, że forma spadła Ci o około 10%. Alkohol jest moczopędny, i odwadnia organizm.
Uważaj na gazy
Unikaj potraw powodujących wzdęcia – fasoli, innych warzyw strączkowych, brokułów, kalafiora, a także ostrych dań. Ten odrzut nie zwiększy tempa Twojego biegu.
Nie zapomnij o wodzie
Nalej wody do małej, podręcznej buteleczki lub bidonu. Jeśli będziesz mieć ją zawsze przy sobie, to nie pozwoli Ci ona zapomnieć o konieczności regularnego nawadniania organizmu.
Dzień startu
Glikogen w mięśniach nagromadzony, gotowość do startu na poziomie maksymalnym. Jedyne, co musisz jeszcze zrobić, to odpowiednim śniadaniem podnieść poziom glikogenu wątrobowego, który przez noc mógł nieco opaść.
Jedz 2 godziny przed startem
Zjedz śniadanie o dużej zawartości węglowodanów. Unikaj smażonego.
Pij, pij i jeszcze raz pij
Wypij 0,5 litra wody lub izotonika na 2 godziny przed zawodami i 125-250 ml tuż przed startem.
Przedstartowe dania
Przed zawodami spróbuj zjeść jeden z niżej wymienionych produktów wraz ze szklanką wody albo rozcieńczonym sokiem owocowym:
RW 05/2012