REKLAMA

Co przed zawodami? 10 rzeczy, o których nie możesz zapomnieć przed startem

Odpowiednie odżywianie przed i w czasie biegu pozwoli Ci zachować moc przez cały czas trwania zawodów. Jednak do walki z dystansem musisz przystąpić, będąc w perfekcyjnej dyspozycji. Zobacz, jak dobrze przygotować organizm do startu.

Koktajl Tomasz Woźny
Koktajl nr 5 fot. Tomasz Woźny

Dzień przed

Zgromadź odpowiedni zapas glikogenu, utrzymaj właściwy poziom nawodnienia i unikaj wszelkich ryzykownych sytuacji, które mogą zniweczyć Twoje wielodniowe przygotowania.

REKLAMA

REKLAMA

Alkohol Nicholas Thackray
fot. Nicholas Thackray

Imprezuj na pół gwizdka

Huczna impreza w noc przed startem to miejsce pełne gastronomicznych pułapek. Przez problemy żołądkowe możesz przez całą noc nie zmrużyć oka.

REKLAMA

REKLAMA

Holly Lindem

Uważaj na gazy

Unikaj potraw powodujących wzdęcia – fasoli, innych warzyw strączkowych, brokułów, kalafiora, a także ostrych dań. Ten odrzut nie zwiększy tempa Twojego biegu.

REKLAMA

REKLAMA

Posiłek przed bieganiem Dave Bradley
fot. Dave Bradley

Dzień startu

Glikogen w mięśniach nagromadzony, gotowość do startu na poziomie maksymalnym. Jedyne, co musisz jeszcze zrobić, to odpowiednim śniadaniem podnieść poziom glikogenu wątrobowego, który przez noc mógł nieco opaść.

REKLAMA

REKLAMA

SFC 2012/shutterstock.com
Krótkie odwodnienie nie jest groźne dla Twojego organizmu. To nadmierne ilości przyjmowanych w czasie maratonu płynów mogą sprawić, że dopiero na mecie zaczną się problemy. (fot. SFC 2012/shutterstock.com)

Pij, pij i jeszcze raz pij

Wypij 0,5 litra wody lub izotonika na 2 godziny przed zawodami i 125-250 ml tuż przed startem.

REKLAMA

REKLAMA

Steve Cohen
fot. Steve Cohen

Przedstartowe dania

Przed zawodami spróbuj zjeść jeden z niżej wymienionych produktów wraz ze szklanką wody albo rozcieńczonym sokiem owocowym:

  • owsiankę z rodzynkami i miodem
  • płatki zbożowe z mlekiem i bananami
  • tost z dżemem i mlekiem
  • jogurt i świeży owoc

RW 05/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA