[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Co przed zawodami? 10 rzeczy, o których nie możesz zapomnieć przed startem

Odpowiednie odżywianie przed i w czasie biegu pozwoli Ci zachować moc przez cały czas trwania zawodów. Jednak do walki z dystansem musisz przystąpić, będąc w perfekcyjnej dyspozycji. Zobacz, jak dobrze przygotować organizm do startu.

Koktajl Koktajl nr 5 fot. Tomasz Woźny

Dzień przed

Zgromadź odpowiedni zapas glikogenu, utrzymaj właściwy poziom nawodnienia i unikaj wszelkich ryzykownych sytuacji, które mogą zniweczyć Twoje wielodniowe przygotowania.

Alkohol fot. Nicholas Thackray

Imprezuj na pół gwizdka

Huczna impreza w noc przed startem to miejsce pełne gastronomicznych pułapek. Przez problemy żołądkowe możesz przez całą noc nie zmrużyć oka.

Uważaj na gazy

Unikaj potraw powodujących wzdęcia – fasoli, innych warzyw strączkowych, brokułów, kalafiora, a także ostrych dań. Ten odrzut nie zwiększy tempa Twojego biegu.

Minerały i elektrolity w pocie Wraz z potem, z organizmu wydalane są minerały i elektrolity, które regulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu (fot. RW).

Nie zapomnij o wodzie

Nalej wody do małej, podręcznej buteleczki lub bidonu. Jeśli będziesz mieć ją zawsze przy sobie, to nie pozwoli Ci ona zapomnieć o konieczności regularnego nawadniania organizmu.

Posiłek przed bieganiem fot. Dave Bradley

Dzień startu

Glikogen w mięśniach nagromadzony, gotowość do startu na poziomie maksymalnym. Jedyne, co musisz jeszcze zrobić, to odpowiednim śniadaniem podnieść poziom glikogenu wątrobowego, który przez noc mógł nieco opaść.

Krótkie odwodnienie nie jest groźne dla Twojego organizmu. To nadmierne ilości przyjmowanych w czasie maratonu płynów mogą sprawić, że dopiero na mecie zaczną się problemy. (fot. SFC 2012/shutterstock.com)

Pij, pij i jeszcze raz pij

Wypij 0,5 litra wody lub izotonika na 2 godziny przed zawodami i 125-250 ml tuż przed startem.

fot. Steve Cohen

Przedstartowe dania

Przed zawodami spróbuj zjeść jeden z niżej wymienionych produktów wraz ze szklanką wody albo rozcieńczonym sokiem owocowym:

  • owsiankę z rodzynkami i miodem
  • płatki zbożowe z mlekiem i bananami
  • tost z dżemem i mlekiem
  • jogurt i świeży owoc

RW 05/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij