[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na dobrą formę [FELIETON REDAKTORA NACZELNEGO]

Trochę długich wybiegań, kilka podbiegów i tempówek, szczypta interwałów i sprawności. Wymieszaj to z odpoczynkiem i dobrą dietą. Proste. Ale by z tego przepisu wyszła niezła forma, musisz dobrać odpowiednie proporcje - pisze w nowym numerze RW Marek Dudziński.

Przepis na dobrą formę [FELIETON REDAKTORA NACZELNEGO] shutterstock.com

Podziwiam wszystkich, którzy – czytając przepisy kulinarne – nie mają wątpliwości, co oznacza np. określenie „dodaj mąki do żądanej konsystencji”. Skąd ja niby mam wiedzieć, robiąc po raz pierwszy w życiu np. sos beszamelowy, jaka ma być ta żądana konsystencja, tym bardziej że często zmienia się ona w czasie gotowania?

Dopiero po kilku próbach, często mniej niż bardziej udanych, już wiem, co oznacza np. „na oko” czy „trochę”, przy czym jednostki te różnią się oczywiście w zależności od dania. W przepisie na dobry bieg masz nieco łatwiej, bo przynajmniej od samego początku wiesz, jaki w końcowym efekcie ma on być. Początkujący określają go innymi jednostkami niż bardziej zaawansowani („szybki”, „bez zadyszki”, „bez przerw na marsz”, „bez wypluwania płuc”), by z nabytym doświadczeniem skrócić ten opis do dystansu i czasu.

REKLAMA

Składniki na dobrą formę są proste i nie ma ich dużo. Spokojny bieg, interwał, tempówka, długie wybieganie, sprawność, siła biegowa plus oczywiście regeneracja i dieta. Problem zaczyna się wtedy, gdy nie do końca dobrze dobierasz ich proporcje. Wydaje się, że im więcej składników wysokogatunkowych, tym efekt powinien być bardziej smakowity. Teoretycznie tak jest, ale w treningu biegacza wszystkie elementy okazują się być równie ważne.

Jeśli więc masz wrażenie, że biegasz jakbyś miał nogi z ciasta, a nos zatkany kisielem, to bardzo prawdopodobne, że stosujesz złe proporcje. I może się okazać, że aby z Twojego przepisu nie wyszedł biegowy zakalec, by biegać po prostu lepiej, musisz trenować mniej.

P.S. Przepis na właściwe proporcje składników do Twoich potraw znajdziesz na stronie 40. Nowego numeru RW – szukaj w kioskach!

RW 08/2017   

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij