Nowi biegacze
Prawie 50% ludzi, którzy zaczynają biegać, łapie kontuzje, ponieważ są za ambitni, a ich kości, ścięgna i mięśnie nie są przyzwyczajone do treningu. Na początku zupełnie nie przejmuj się szybkością swojego biegania, a jego czas wydłużaj wolniej niż zamierzałeś.
Buty wybieraj mądrze. Twoje stopy muszą przy każdym kroku zamortyzować uderzenie równe czterokrotnej wadze Twojego ciała. Buty, które im w tym przeszkadzają zamiast pomagać, mogą być przyczyną kontuzji. Obuwie kupuj w specjalistycznych sklepach dla biegaczy (rób to najlepiej po południu, kiedy Twoje stopy są nieco spuchnięte – tak jak po 2-3 kilometrach biegu), gdzie sprzedawca zobaczy, jak biegasz. Dzięki temu będzie w stanie dobrać najlepsze buty do Twojej stopy i stylu biegania. Wybierz rozmiar, który będzie pewnie trzymał piętę, ale miał też wystarczający luz między dużym paluchem a czubkiem buta. Z reguły jest to szerokość palca, ale to sprawa bardzo indywidualna.
Swobodnie oddychaj. Jeśli w którymkolwiek momencie biegu nie jesteś w stanie rozmawiać, przejdź do energicznego marszu – nawet jeśli na początku oznacza to więcej marszu niż biegu. Takie przerwy pozwolą Ci trenować dłużej, budując kondycję całego układu krwionośnego oraz wzmacniając kości i mięśnie. Nie martw się: z czasem przerwy na marsz będą coraz krótsze.
Biegaj na czas, nie na dystans. Oznacza to, że planujesz wyjście na 30 minut biegania, a nie na 4 km. Dzięki temu może uda Ci się uniknąć ostrego finiszu na ostatnich kilkuset metrach, co czasami kończy się kontuzją. Dodawaj co tydzień od 5 do 10 minut. Co 7 dni wracaj do nieco krótszych treningów – adaptacja organizmu odbywa się, kiedy odpoczywa on po wysiłku, a nie w czasie jego trwania.
Rozgłoś swoje plany. Upublicznienie Twoich nowych zobowiązań może lepiej utrzymać Twoją motywację niż obietnice składane w skrytości ducha. Spróbuj biegać z przyjaciółmi albo dołącz do grupy biegowej.
Jedz lepiej, nie więcej (albo mniej). Wiele osób, które zaczynają biegać, by zrzucić wagę, je za dużo, przeceniając ilość kalorii, jakie spalają na treningach. Inni obcinają porcje, zwiększając ilość przebieganych kilometrów, co oczywiście pozbawia ich energii nie tylko na bieganie, ale też zwiększa ryzyko kontuzji czy złapania jakiegoś choróbska. Na początku jedz dokładnie tyle samo, co przed rozpoczęciem treningów, akcentując mocniej w swoim menu pełne ziarna, warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze i chude białko.