Leczenie ziołami: Fitoterapia na bolączki biegacza

Leki na wiele problemów biegacza masz w kuchni lub w ogrodzie. Pomogą Ci one m.in. na stłuczenia, bóle, mięśni, odciski, problemy żołądkowe czy stany zapalne. Wykorzystujesz do tego bogactwo natury i wiedzę naukową. Sprawdź, jakie zioła powinny znaleźć się w apteczce biegacza.

Leczenie ziołami: Fitoterapia na bolączki biegacza shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Odciski  

Miejscowy ucisk spowodowany źle dobranymi butami albo długim bieganiem powoduje powstawanie nagniotków na stopach. Odciski są więc częstym utrapieniem długodystansowców. Taka drobna, ale nieprzyjemna dolegliwość nie powinna zbyt długo uprzykrzać biegaczowi życia.

Na czele sprawdzonych, domowych ekspertów w radzeniu sobie z nagniotkami stoi czosnek. Ta popularna cebula pełna jest mikroelementów, witamin i związków (zwłaszcza siarkowych) o dobroczynnym działaniu na wiele schorzeń. Jednym z najważniejszych składników jest allicyna, która po rozdrobnieniu ząbka czosnku ulega rozkładowi do związków mających silne działanie antybiotyczne.

Innym lekarstwem dla przepracowanych stóp jest rumianek. Kąpiele rumiankowe zmiękczają i wygładzają naskórek. Zawarty w nim chamazulen działa przeciwzapalnie, a bisabolol i apigenina dodatkowo łagodzą podrażnienia skóry.

Rumianek i czosnek

Stosowanie: Koszyczki kwiatowe rumianku do suszenia trzeba zbierać w czerwcu. Przed zastosowaniem czosnku skórę wokół odcisku należy posmarować wazeliną, by ochronić ją przed poparzeniem.

Przygotowanie: Napar z rumianku: zmieszać w misce łyżkę ziół z 0,5 l wrzątku. Poczekać, aż się zaparzy i przestygnie. Stopy moczyć ok. 15 min. Czosnek: obrany ząbek można przekroić na pół i nacierać nim nagniotek. Taką operację należy powtarzać kilka razy dziennie, aż do złuszczenia odcisku. Innym sposobem jest czosnkowy opatrunek: zmiażdżony czosnek z dodatkiem oliwy przykłada się do odcisku i owija bandażem. W tym wypadku istnieje większe ryzyko poparzenia skóry, więc ważne, żeby nie pozostawiać opatrunku na stopie zbyt długo zupełnie bez kontroli.

Przeziębienie

Jak wiadomo, najlepiej przeziębieniom zapobiegać. Istnieje wiele naturalnych metod wzmacniających układ odpornościowy. Popularnymi roślinami o takim działaniu są aloes, malina i dzika róża.

Miąższ aloesu, m.in. dzięki zawartym polisacharydom i glikozydom, wzmacnia siły obronne organizmu w jego walce z wirusami. Inne substancje, jak kwas salicylowy i fenole, działają też przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ze swoich właściwości wzmacniających organizm słyną też bogate w witaminę C owoce dzikiej róży. A jeśli już złapie nas przeziębienie, warto przypomnieć sobie babcine rady o piciu przed snem soku z malin czy mleka z miodem i czosnkiem.

Owoce maliny przez swoje napotne działanie wspomagają walkę z infekcjami. Miód działa kojąco przy kaszlu, a w połączeniu z gorącym mlekiem i czosnkiem działa rozgrzewająco i skutecznie sprawdza się przy bólu gardła – allicyna wydzielana z czosnku ma silne działanie odkażające.

Aloes

Przygotowanie: Dostępny w aptekach sok z aloesu przyspiesza proces gojenia ran oraz działa przeczyszczająco. Najskuteczniejsze działanie ma kilkuletnia roślina aloesu – zawiera wtedy najwięcej cennych składników. Wykorzystuje się jego miąższ – obcięte, umyte liście można na kilka dni włożyć do lodówki, a przed wykorzystaniem obrać je ze skórki (najlepiej nie metalowym nożem).

Stosowanie: Miód z aloesem przeciw przeziębieniom: zmiksować miąższ aloesu z miodem w proporcji 1:2, podgrzewać powoli na ogniu do wrzenia, można przecedzić przez sitko. Przez kilka dni miksturę można przechowywać w lodówce. W czasie przeziębień najczęściej zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki 2 razy dziennie.

Poprawa przemiany materii

Przyspieszenie przemiany materii to krok do szczuplejszej sylwetki. Dlatego między innymi korzeń łopianu, mający takie właściwości, jest składnikiem niektórych preparatów wspomagających odchudzanie – głównie popularnych herbatek. Innym specjalistą od przyspieszenia metabolizmu jest najbardziej chyba znienawidzony przez hodowców trawników i ogródków działkowych mniszek lekarski (popularnie zwany mleczem lub dmuchawcem). Chwast ten zawiera w korzeniu między innymi dużo soli mineralnych, cholinę, sterole i insulinę.

Bardzo docenianą w świecie medycyny rośliną, choć wciąż nie do końca poznaną, jest dziurawiec. Zawarte w nim olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy i inne związki nie tylko poprawiają przemianę materii i działają przeciwzapalnie, ale też, jak hiperycyna, okazują się być skuteczne w walce z lekką depresją.

Przy odchudzaniu warto pamiętać o tym, że wszystkie rośliny zawierają błonnik, który m.in. zmniejsza uczucie głodu. Dlatego dieta powinna być pełna warzyw.

Dziurawiec

Przygotowanie: Wywar z korzenia łopianu: 3 łyżki suszonych korzeni gotować w 2 szklankach wody, odcedzić. Pić pół szklanki 2 razy dziennie, podobnie jak odwar z mniszka (korzenie zalać letnią wodą, gotować pół godziny na małym ogniu).

Stosowanie: Wyciąg z dziurawca najlepiej kupić w postaci tabletek i stosować się do zaleceń na ulotce, gdyż roślina ta łatwo wywołuje reakcje uboczne (np. zwiększa wrażliwość skóry na słońce). Samemu można przyrządzić nalewkę z ziela dziurawca.

Malina

Przygotowanie: Owoce maliny i dzikiej róży zbierane są jesienią. Maliny zachowują swoje właściwości w każdej postaci – zarówno napar z suszonych lub świeżych malin, jak i sok malinowy mają działanie napotne. Owoce dzikiej róży muszą być suszone (oczyszczone i pokrojone na kawałki) szybko i w wysokiej temperaturze (100 stopni), by nie utraciły wit. C.

Stosowanie: Napar z malin lub dzikiej róży: owoce należy zalać wrzątkiem (w proporcji 2 łyżki na szklankę wody) i odstawić do zaparzenia na 20-30 minut. Taki napar można pić kilka razy dziennie, podobnie jak herbatę z dodatkiem soku z malin czy z dzikiej róży.

Czosnek

Przygotowanie: Cebula czosnku to jedno z najłatwiej dostępnych i skutecznych lekarstw nie tylko w leczeniu przeziębień (patrz np. odciski). Ważne, żeby główki czosnku przechowywać w niskich temperaturach – wówczas zachowa on swoje właściwości nawet przez pół roku. W zbyt wilgotnych lub ciepłych pomieszczeniach (jak kuchnia) czosnek szybko wyschnie lub wykiełkuje.

Stosowanie: Mleko z miodem i czosnkiem na przeziębienie: obierz i przeciśnij przez praskę do kubka ząbek czosnku, dodaj łyżkę miodu i zalej gorącym mlekiem, wymieszaj.

Stany zapalne

Najstarszym i najpopularniejszym środkiem na zmienione zapalnie stawy jest przykładanie liści kapusty. To metoda, którą stosują nasze babcie cierpiące na reumatyzm. Sposobów na kapustę jest wiele: liście można kłaść na bolący staw w całości, lekko zmiażdżone lub pokrojone.

Niektórzy zalecają wcześniejsze podgrzanie ich w ciepłej wodzie i rozwałkowanie. Stany zapalne leczy też wyka płotowa. Jest ona bogata w fitoncydy, flawonoidy, garbniki, polifenole i wiele innych. Wykazuje sprawdzone działanie przeciwzapalne, przeciwwysiękowe, przeciwobrzękowe. Zewnętrznie stosowana jest w postaci kąpieli, przemywań, okładów. Wszystko to powoduje, że świetnie sprawdza się w leczeniu stłuczeń i stanów zapalnych mięśni i stawów.

Kapusta

Przygotowanie: Suche lub świeże ziele wyki należy zmiażdżyć z niewielkim dodatkiem wrzątku i octu. Taką miksturą można okładać obolałe stawy i mięśnie. Liście kapusty można zmiażdżyć lub pokroić, położyć na bolące miejsce i owinąć bandażem.

Stosowanie: Do papki z wyki płotowej można wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone ziele tej rośliny. Z dobroczynnego działania kapusty na obolałe stawy można korzystać też w postaci okładów nasączonych sokiem.

RW 04/2011

1 2
STRONA 2 z 2
REKLAMA