Pewnie często słyszysz od innych biegaczy, że wystarczy mniej jeść i więcej biegać, a schudniesz. Niby to takie proste jak 100 m, które pokonuje Usain Bolt. Jednak każdy, kto próbował tej metody „na czuja”, wie, jak trudno gubić kilogramy stopniowo, nie czując osłabienia po dołożeniu treningów.
Jeśli mimo starań nie udało Ci się zrzucić balastu dzięki bieganiu (albo, co gorsza, masa ciała wzrosła), w pierwszej kolejności przyjrzyj się temu, co, w jakich ilościach, dlaczego i w jakich okolicznościach jesz. Może Twoje porcje za bardzo się rozrosły? Albo masz inne złe nawyki żywieniowe? Czy po treningu folgujesz sobie dokładką do obiadu, nawet po krótkim biegu?
Szczerze przyznaj się przed sobą. Prowadź dziennik posiłków albo skorzystaj z aplikacji, np. Fitatu, dzięki której można śledzić tygodniowy bilans kaloryczny. Żeby gubić pół kilo tłuszczu tygodniowo, musisz w tym czasie uzyskać deficyt mniej więcej 3500 kcal. Jeśli chcesz więc stracić na wadze, odejmij 500 kcal dziennie od całkowitej liczby kalorii, które zazwyczaj pochłaniasz.
Chcesz chudnąć wolniej, ale nie czuć spadku energii ? Odejmuj 250 kcal dziennie. Dlatego tak ważne jest, żeby zadbać o właściwe proporcje, dobrej jakości węgle, zdrowe dla serca tłuszcze i dodające siły białka. Zajrzyj teraz na kolejne strony. Część 1 podpowie Ci, co jeść i jak jeść, żeby móc osiągnąć swoje cele. Część 2 objaśnia, jak spalać więcej kalorii podczas treningów.
Komentarze
~mundurowybeton, 2020-06-26 11:26:41
~PS, 2020-05-27 22:51:37
~Łukasz, 2019-11-22 09:12:12
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?