Zalety cytrusów: dlaczego warto je jeść?

Co łączy biegaczy i cytrusy? Otóż zarówno dla tych owoców, jak i dla nas sezon może trwać cały rok! Poza tym zarówno same owoce cytrusowe, jak i ich skórki pełne są witamin i minerałów, które przydadzą się biegaczom. Bądź sprytny, skorzystaj ze zdrowotnych właściwości cytrusów i doładuj się witaminami z ciepłych krajów, tak potrzebnymi w końcówce zimy.

Czy cytrusy są zdrowe? shutterstock.com
Jeśli udało Ci się wyhodować na parapecie cytrusy, masz szczęście. Ich skórka jest bezpieczna w jedzeniu. Te sklepowe koniecznie wyszoruj (fot. shutterstock.com).

Czerwone pomarańcze i pomelo - na poprawę zdrowia serca

Czerwone pomarańcze mają więcej antyoksydantów pomagających w przepływie krwi i ochronie arterii. Biała skórka w pomelo, otaczająca miąższ, ma dużo błonnika i flawony obniżające zły cholesterol LDL.

Mandarynki - na poprawę ciśnienia krwi

Badania dowodzą, że mandarynki pomagają kontrolować ciśnienie krwi. Dobroczynny efekt przypisuje się flawanolom i potasowi (minerał kluczowy w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego). Jedna mandarynka ma około 200 mg potasu.

Klementynki - na ochronę DNA

Jedna klementynka ma tylko 35 kcal i w 60% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Badania pokazują, że witamina C z cytrusów pomaga chronić Twoje DNA przed mutacjami wywołanymi zanieczyszczeniami powietrza i zbyt mocnym treningiem.

Grejpfrut - na utratę wagi

Grejpfrut jest dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dzięki niemu dłużej czujesz sytość w brzuchu. Gorzka, biała skórka otaczająca miąższ zawiera cenne enzymy pomagające bardziej efektywnie spalać tłuszcz.

Kumkwat - na walkę z rakiem

Kumkwat to małe, owalne owoce mające nieco cierpki smak, ale za to jadalną skórkę. Są bogate we flawonoidy, mające mocne antyrakowe działanie. Pomagają zachować zdrowie prostaty i jelita grubego. W Polsce można hodować je w domu na małych, ozdobnych drzewkach.

Cytryna i limonka - na wzmocnienie odporności

Skórka cytryn i limonek jest bogata w terpeny, czyli składnik będący silnym antyoksydantem, wzmacniającym system odpornościowy i chroniącym Twoje DNA.

Wiesz już, że cytrusy jeść warto - ale nie wiesz jeszcze, jak możesz je przygotować. Jedzenie owoców prosto ze skórki (albo i ze skórką) jest fajne, ale po jakimś czasie warto urozmaicić swój jadłospis. Sprawdź nasze 9 sposobów na dawkę owoców każdego dnia oraz przepisy na owocowe koktajle witaminowe i ciesz się zdrowiem!

Patent RW - jajka o cytrusowym smaku

Jak stworzyć jajko o lekkim, cytrusowym smaku? To proste. Wystarczy kury karmić przez jakiś czas specjalną paszą z domieszką skórek z cytrusów. Japończycy w swoich sklepach już sprzedają takie jaja po, bagatela, 25 zł za 6 sztuk.

Cytrusy to nie wszystko. Zobacz, jakie inne owoce i warzywa warto włączyć do swojego menu: Gra w kolory: Owoce i warzywa w diecie biegacza.

RW 03/2017

Zobacz również:
REKLAMA
}